pokaż na mapie pomniejsz mapę pełny ekran > <
rozszerz mapę >

Karpacki szlak winny

Historia wina jest stara jak świat. Winorośle w Europie i na Bliskim Wschodzie występowały w stanie dzikim od zarania dziejów, a sposób otrzymywania z ich owoców sfermentowanego napoju sięga najdawniejszych czasów. czytaj więcej

Historia wina jest stara jak świat. Winorośle w Europie i na Bliskim Wschodzie występowały w stanie dzikim od zarania dziejów, a sposób otrzymywania z ich owoców sfermentowanego napoju sięga najdawniejszych czasów. Pierwsze ślady kultury winnej przed około 6000 lat p.n.e. znaleziono na Kaukazie i w Mezopotamii. Około 1500 lat później wino wytwarzano w Babilonii i Asyrii oraz w starożytnym Egipcie. Do rozpowszechnienia się wina w rejonie Basenu Morza Śródziemnego przyczynili się Fenicjanie (ok. 1100 p.n.e.) W starożytnej Grecji (ok. 750 lat p.n.e.) wino było napojem narodowym, przedmiotem legend i utworów literackich. Napój ten miał powstać z łez Dionizosa, który stał się w ten sposób bogiem wina i płodności. Do konsumpcji mieszano je z wodą w proporcji 1/5 lub pół na pół. Wina greckie wysoko cenili Rzymianie. Szybko jednak opracowali własne metody uprawy oraz wyrobu wina i rozpowszechnili je na Bałkanach, w Hiszpanii i Niemczech. Po upadku imperium rzymskiego we wczesnym średniowieczu wino zaczęło tracić na znaczeniu. Wróciło na stałe do łask w okresie rozkwitu chrześcijaństwa, a przyczyniły się do tego m. in. klasztory, które stworzyły najbardziej znane winnice Europy.


długość szlaku:
min wysokość:
max wysokość:

Komentarze
Musisz być zalogowany. Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się!
Zdjęcia